Saturday, March 30, 2013

akak yang fail geografi

A: akak ade lesen kereta??

aku: ade..

A: selalu drive la..??

aku: takde lah.. tak bese bawak..

A: kire wat pekasam la nih?? haha.. same la kite

aku.:A ade lesen moto??

A: ade.. moto saya dah puas rempit da

aku: jauh mane bawak??

A: akak tau kan Muar?? saya penah bawak sampai Batu Pahat la..

aku: uiii.. jauh tu bawak moto.. .....................sampai PAHANG!!





 *peta Johor*






Friday, March 8, 2013

melaka bandaraya bersejarah

Sebagai seorang yang berpendapatan average yang hanya bergantung kepada penjualan bungkusan kerepek setiap minggu, haruslah plan bercuti pon dalam range2 tu je.. cukuplah sekadar 2 jam perjalanan memekak di dalam kereta (aku tahu driver pasti sakit hati) dan sempat untuk berkaraoke dalam 50 buah lagu sepanjang perjalanan.. maka Melaka la pilihan kamiii!!!!!




                                                      *sumber Google*

Trip pergi ke bandaraya bersejarah ini telah diplan dalam 2-3 hari sebelum memulakan perjalanan..dengan alasan cukup munasabah bahawa awal2 sem takde keje maka haruslah memenuhi ketidak adaaan pekerjaan itu dengan berjalan ke negeri orang.. walaupon aku ni negeri sembilann je ponn.. well.. jauh tak la jauh mana perjalanan.. luas permandangan

Dalam plan.. kami (tukar kata nama sebab ramai yang terlibat) sepatutnya bertolak dalam pukul 11 pagi lebih kurang dan diminta berkumpul di dewan besar dan beratur angkat tangan jatuh angkat tangan jatuh sehingga ketua kelas puas hati.. lalu kami menaiki kereta Viva putih kepam tak hengat yang telah disewa.. tambah pulak satu pintu seat blakang yang langsung tak boleh bukak dah tu cermin depan yang pecah berkecai, dan juga sampah sarap yang bertebaran .. lupe lagi satu.. dengan channel radio India yang telah sedia dibuka..

Ketua kelas suruh diam jangan cakap banyak lalu meneruskan perjalanan... Tapi panas yang disangka sampai ke petang , rupenye hujan ribut petir di tengahari... Viva kepam yang kami naiki telah tersangkut di hadapan pintu utama kolej sebelah disebabkan ketiadaan minyak... di ulangi.. Pintu utama kolej sebelah.. hari itu pula telah ditakdirkan berlakunye program Larian MAKNA yang bertempat di dewan besar kolej sebelah..

Di sinilah peranan dan bakat sebagai seorang pelakon digunakan semaksimum mungkin.. sementara menunggu ketibaan minyak.. kami terpaksa berlakon sebagai penunggu peserta Larian MAKNA yang tak sampai sampai.. sambil berkuap dan berkipas di dalam kereta.. ketika inilahh kami ternampak kenalan rapat kami yang menjadi peserta larian MAKNA.. "kenapa lah time ni jugaakkkk kau nak masuk??" monolog kami sendiri dalam hati..

setelah berpulun pulun lakonan dipentaskan, akhirnya pertolongan minyak pun tiba.. dengan hati yang tenang.. kami meneruskan perjalanan ke stesen minyak berhampiran sebelum meneruskan perjalanan  ke Melaka..

sepanjang perjalanan.. kami pun tidak pasti adakah ini memang kes kalau duduk dalam kereta secara beramai ramai ataupon memang bergantung kepada saiz perut masing masing, kami membeli makan super banyak untuk dikunyah.. orang belakang lagi sibok mengunyah dari yang bawak kereta.. minta maaf kepada Zee si pembawa kereta..

setelah berpulun cerita dikongsi.. berpulun bahakan ketawa menggelakkan orang kereta sebelah , dan tidak lupe juga berpulun bungkusan plastik makanan yang berjaya dihasilkan,  akhirnya kami tiba di destinasi.. bersiap.. sembahyang, grooming dan sebagainya, perjalanan diteruskan ke Banda Hilir..

sjhoppingggggggg!!!!!!!!!

*ehem.. kontrol jawa*


sebelum shopping ketua kelas suruh kerah tenaga sampai habis dulu baru masuk Melaka parade (ke name dye????) . lalu kami diarah menaiki atau menggunakan bahasa yang lebih sopan ... memanjat kubu ini... 

sampai di puncak.. muka kami dah tak rupa orang.. part part ni semua usia dah bertukar kepada makcik2.. kedua dua tangan di pinggang.,.. tak boleh bercakap apakan lagi ketawa mahupon berhibur dan menari lagi memberi tepukan kepada pemain pemain muzik jalanan yang berniat untuk menghiburkan pengunjung la sangat..........



*bersambung...*


Thursday, January 3, 2013

bebudak skanggg


Anak buah aku baru dapat Tab sebagai hadiah berniat nak sambung Darjah 2 kat sekolah agama… baru berniat.. belom masuk lagii… dye dulu Darjah 1 sebab nak suruh sekolah biar jangan ngada ngada nak lari.. dapat PSP.. tu pon aku tengok manjaaaannnngggg cuti… kalau aku dulu macam tu.. dah 11 gadjet dahh aku ade…


Dulu kalau mak nak rasuah suh pegi mana mana pon takat aiskrim.. tu pon makin besar errand nye.. makin besar mangkuk nye.. kalau dapat mangkuk besar pon.. kongsi adik beradik.. kot mulut sorang sorang kecik takpe  jugak.. ni HAAAAAAAA kauuuu…. 2 suap dah habeh!!! Leapstu masing masing kena ceramah gigi… (untuk pengetahuan…emak sangat mementingkan kesihatan gigi)


gosok gigi korang copek.. kang gigi macam guo (gua, (cave) bagi mereka yang tak paham), ko ingat lawa bona la?? PI GOSOKK!!!!”



Eisyh.. bebudak skang dasyatt.. zaman aku dulu… pergi sekolah tak dapat hadiah pun.. TAK PERGI sekolah yang dapat cubit sedas kat perot..  tapi tu bukan aku la.. ade la adik beradik aku sorang macamtu.. arwah ayah hanta gi sekolah.. belom sampai rumah.. dye dah sampai dulu.. menyorok atas pokok, nangis.. alamat adegan sebat menyebat dan lari sekeliling rumah berlaku.. arwah bekas tentera weyyy…. Brape lame dye dulu latihan lari dalam hutan.. setakat nak kejar anak sendiri kaki pendek lari laju laju.. hmmphh…. Ape la sangatttt.,,,,


Lagi satu yang aku perasan pasal bebudak sekarang… duit blanje gi sekolah .. mengikut peredaran zaman dan harga yang makin naik ni.. mungkin la tambah singgit dua ringgit dari perbelanjaan aku dulu.. tapii anak buah aku gi sekolah bawak rm10 .. kantin kau jual spaghetti Bolognese pizza hut keee kat sekolah???


Dulu mintak emak lebih duit belanja dua posen nak beli sagun  ponn kena ceramah masyarakat palestin kat situ.. ni pulak nak mintak sampai sepuluh hengget.. hmphh…








Malam tadi pegi alamanda tengok cerita ni. Ingat kan pergi malam khamis dapat la potongan Lady’s Night.. takde pun.. mungkin gsc tak amik.. ke.. offer tu dah tamat tempoh??


Cerita ni best la jugak.. siapa yang dah bese tengok jackie lawan.. mungkin da rase aksi aksi dye da tak membuka mulut dalam wayang… tapi still ok la.. lagi lagi part kat bergolek kat gunung berapi tu fuhhh… bole dye nak lawan kat situ?? Gunung berapi tengah meletop pulak tu… 



Sape sape yang minat drama korea.. korang akan perasan ade sorang hero famous yang  selalu belakon drama korea berlakon jadi sidekick si Jackie ni.. hensem.. jangan risau…





“sape weyy?? Sape??”





Tengok la sendiri.. MUAHAHAHAHAHAHA……









ORANG BUJANG



Along: kau cuti sem yang 3 bulan tu bile?

Aku: dalam bulan 6 camtu kot.. alak??

Along: along ingat nak ajak omak poie jalan.. tapi kang omak takdo kawan.. nak suh kau toman omak.. selagi kau masih bujang ni..kang nanti kau dah kawen susah nak ajak kau jalan

Aku: tengok la cano..

Along: poei la woi.. tapi ni kalau jadi la…

Aku:……………..



Rumah..

Alang: apesal lak kau yang  poei sanun?? Along ajak omak yo la woii…!!


 ..



..


..


..



..




..


 
Aku:   .....sobab bujang……………………………..sape suh kawen awal???




Telinga kelabu




Sekarang trend blogging guna nombor dah hamper pupus.. mari berusaha bangunkan ia kembali

   1.   Bukan peminat kpop SYUHHHHHHHHHHHHH!!! Pegi jauh jauh

Tadi aku baca blog Fatin liyana.. pasal kpop....pasal kpop tu takpe la.. tapi pasal FATIN LIYANA MINAT TOP yang aku rasa macam… sedihh… orang yang aku tampal gambanye di cermin dan berborak setiap hari seperti telah di hembuskan berangin pergi ke Fatin Liyana.. Fatin liyana tu doctor.. aku degree pon tak habes lagi uhuk uhukk…

Ye!! Aku psiko tampal gamba top kat cermin hari hari berborak bersama dengan..

*pitammm*

   2-     Semester hadapan harapan aku ialah belajar secara bersungguh sungguh disamping lukis gamba Unknown didinding dan mewarnakannya.. 




           

    bagi aku.. unknown merupakan character kartun paling cool aku penah jumpe lepas sailormoon… jap. Sailormoon tu sebab baju dye lawa je.. kecik lagi dah ade nafsu nak pakai gaun lawa lawa, duduk tepi tangga  main buat tocang Barbie tapi apekan daya.. abang ada 2 orang… belom sempat main, Barbie dah kena sepak naik atas atap.. huk huk..

   3-   Cuti semester sebulan ni masa hadapan aku gelap…. Aku kena jaga budak ni..…


 

 *pitam lagiii...


Sunday, December 23, 2012

minggu percik percik peluh

This week is gila punya hectic.. assignment je ada 6 bijik... semua pon berebot nak due date minggu ni jugak... projek ade sebijik.. orang kata

"kau baru tahun dua takkan dah ada projek??"

hmmphhh..

circuit gedik.. LED taknak nyala.. speaker yang patutnya bunyik siren polis tapi keluarkan bunyik suara pondan melalak mintak tolong handbag kena curik.. penyek!! motor taknak berpusing.. ribbon kabel tak cukop.. carik kat kedai tak jumpe..

tahu perasaanye  bile kau keluar bilik 8 pagi bertapa dalam lab sampai 12 malam tapi  0% progress.. nak nangis pon air mate dah takde feel nak keluar.. tak sempat pon nak keluar...

tapi kau patut tahu dalam time time macam ni... kau ade tempat nak ngadu.. selain yang SATU tu kompom la..

 iaitu encik emak..

"makk... projek orangggg.. lampu tak nyale nyale..."

"ko buat la leklok.. boleh tuu..."

simple je.. tapi  semangat die lain macam....



 “A mother is the truest friend we have, when trials heavy and sudden fall upon us; when adversity takes the place of prosperity; when friends desert us; when trouble thickens around us, still will she cling to us, and endeavor by her kind precepts and counsels to dissipate the clouds of darkness, and cause peace to return to our hearts.”
Washington Irving










i was a foolish little child
crazy things i used to do
and all the pain i put you through
mama now i'm here for you

for all the times i made you cry
the days i told you lies
now it's time for you to rise
for all the things you sacrificed

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

and now i finally understand
your famous line
about the day i'd face in time
'cause now i've got a child of mine

and even though i was so bad
i've learned so much from you
now i'm trying to do it too
love my kid the way you do

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day
[ From: http://www.elyrics.net ]


you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
oh, oh, number one for me

you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
oh, oh, number one for me

there's no one in this world that can take your place
oh, i'm sorry for ever taking you for granted, ooh
i will use every chance i get
to make you smile, whenever i'm around you
now i will try to love you like you love me
only god knows how much you mean to me

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

the number one for me
the number one for me
the number one for me
oh, oh, number one for me



p/s: dengar lagu ni teringat dulu aku penah tipu mak aku kes sabun berlambak dalam baldi tapi taknak mengaku.. takpayah tunggu lame.. aku dah kena cubit atas motor otw nak gi kelas mengaji... sebelah kanan press moto.. sebelah kiri press perut aku..


Sunday, November 11, 2012

gary lol lol

the stress akak